Annalan huvilan kuulumisia 2020

Kohta kolme vuotta sitten Hyötykasviyhdistys teki rohkean ja kauaskantoisen päätöksen ostaa Helsingin kaupungilta tiettävästi kaupungin vanhimman puuhuvilan, Villa Annebergin, yhdistyksen toiminnan kannalta keskeiseltä paikalta, Helsingin Vanhasta-kaupungista. Huvila ostettiin osittain velaksi. Uhkana oli kaavamuutos, joka olisi sallinut puutarha-kulttuurille osoitetun huvilan myynnin yksityiseen käyttöön.

Suurena apuna 100 000 €:n ostohinnan kokoamisessa oli vuoden 2017 lopulla käynnistetty mesenaattikampanja, joka osoitti, että Hyötykasviyhdistys ei ollut yksin huvilan pelastusoperaatiossa. Mesenaatin ansiosta tarvittiin lainaa vain kolmannes ostohinnasta ja lainan viimeinen erä maksetaan lokakuussa 2020.

Olemme kiitollisia kaikille varainhankintaa tukeneille ja myös huvilassa toimineelle Euroopan sosiaalirahaston kolmivuotiselle Hyvinvoinnin tilat –hankkeelle, joka on osaltaan tukenut hankintaa sekä järjestänyt huvilassa monipuolista toimintaa. Annalan huvilan ystävät ry:n merkittävän vapaaehtoistoiminnan tuotto teemakahvilasta ja Kiinteistö Oy Pro Annebergin huvilan vuokraamisesta saadut varat mahdollistavat tarvittavien peruskorjausten aloituksen vuoden 2021 alussa huvilassa.

Annalan huvilan sali juhannuksen 2020 aikaan. Seinällä ensimmäisten asukkaiden potretit.

Kolmen vuoden aikana on huvilan lisätiloja kohennettu tapetoimalla ja maalaamalla säilyttäen vanhoja kerrostumia, terassin lattia on uusittu, konservaattori on kunnostanut salin katon, ilmanvaihtoa on parannettu avaamalla venttiilejä, keittiöön on avattu uudelleen sisäänkäynti, kellarista on poistettu lahonnutta puutavaraa ym.. Huvilaan on saatu lahjoituksena kauniita ja arvokkaita huonekaluja ja keittiö on saatu palvelemaan Annalan huvilan ystävien joka sunnuntaista teemakahvilaa sekä tilavuokrausta. Huvilassa on käytössä myös flyygeli, joka mahdollistaa pienten konserttien järjestämisen.

Museoviraston huvilan kunnostuksen suunnitteluun myöntämän avustuksen ja omien varojen turvin on laadittu rakennuslupaa varten tarvittavat suunnitelmat. Suunnitelmia ovat laatineet arkkitehti, rakennesuunnittelija, LVI-suunnittelija sekä sähkösuunnittelija. Lähes 200-vuotias huvila on asemakaavalla suojeltu ja museoviraston silmälläpidon kohde. Rakennusluvassa haetaan lupa muuttaa asuntokäytössä ollut huvila puutarhakulttuuria palvelevaksi julkiseksi rakennukseksi, johon voidaan sijoittaa myös kahvila. Muutoslupa saataneen vuoden 2020 lopussa.

Korjaustyöt aloitetaan keittiön ja sen aputilojen sekä WC-tilojen korjaamisella ja uudelleen rakentamisella. Kyseessä on varsin suuri korjausurakka ja se käsittää kuntoarvioissa huonokuntoisimmaksi arvioidun osan huvilaa. Toimiva ja hygieeninen keittiö on ensiarvoisen tärkeä huvilan toimintaa ja taloutta ajatellen. Annalan huvilan ystävien vapaaehtoisten toiminta teemakahvilassa helpottuu, kun työskentelyolosuhteet ovat kunnossa. Myös tilavuokrauksen
tarvitsemat catering-palvelut edellyttävät asianmukaisia olosuhteita.

Puutarhakulttuuria on jo juurrutettu huvilan toimintaan. Teemakahviloissa aiheena on ollut erilaisia puutarhaan liittyviä aiheita. Koronan takia kahvilan toiminta oli tauolla maalis-toukokuun ja toiminta aloitettiin kesäkuussa. Kesän aikana on myyty perinteisiä perennoja ja huonekasveja ja jopa muutamia Annalan vanhoja syreenejä saatiin myytäväksi. Asiakkaat ovat löytäneet hyvin kahvilaan ja ovat viihtyneet siellä. Kiitos kaupungin upeasti hoitaman muotopuutarhan ja
perennapenkkien huvila ympäristöineen ihastuttaa vierailijoita ja houkuttelee omalta osaltaan poikkeamaan huvilaan.

Muotopuutarha kesäkuussa 2020.

Blogin on kirjoittanut Leena Tuokko. Kuvat: Liisa Lind.

Advertisement