Mitä kuuluu korjauksille?

Kuluneen kevään aikana korjaukset etenivät pienin askelin.

Suurimpana muutoksena ovat 1950-luvun jälkeen suljettujen kulkureittien avaukset. Välikön uloskäynnin sulkenut seinä purettiin ja portaikko otettiin esille. Lisäksi avattiin ovi entiseen piian huoneeseen, nykyisin apukeittiönä toimivaan tilaan. Siten suurkeittiötasoiset kylmäkalusteet saatiin siirrettyä kuistilta sinne. Avatut kulkureitit parantavat merkittävästi keittiön toimintaa, tavaratoimituksia ja jätehuoltoa. Porrasaskelmat tullaan vielä syksyn aikana muuttamaan turvallisuuden parantamiseksi.

Myös sisäilman laatua on parannettu avaamalla lisää tuuletusventtiileitä ja tyhjentämällä kellarista kaikki lahoava puutavara.

Kevätkaudella aloitettiin korjauksen hankesuunnittelu museovirastolta vuosi sitten saadun merkittävän avustuksen turvin. Arkkitehtisuunnittelu alkaa olla valmis, jolloin erikoissuunnittelijat pääsevät tekemään oman osuutensa. Suurimmat muutokset tulevat koskemaan keittiön aluetta ja WC-tiloja. Samalla tulee korjattua se osa huvilaa, jossa eri kuntotutkimuksissa on todettu olevan eniten vaurioita. Huvilan lämmitysjärjestelmää suunniteltaessa tarkastellaan erilaisia vaihtoehtoja; maalämpöä, aurinkopaneleja, lämpöpumppuja sekä mahdollisesti kaukolämpöä. Nykyisellään huvila lämpiää sähköpatterein ja kaakeliuuneja lämmittämällä.

Tulevista korjaustöistä ensimmäisenä toteutettiin syyskuussa salin katon kunnostus. Konservaattorin ammattitaitoa edellyttävään työhön ei saatu avustusta, mutta huvilassa ahkeroivat vapaaehtoiset ovat saaneet varoja kartutettua niin hyvin, että tämä vaativa ja näkyvä korjaus voitiin toteuttaa.

Avustusta haettiin katon ohella myös pääoven ulkoportaan rakentamiseksi uudelleen esteettömäksi. Korjausavustusta ei kuitenkaan saatu, ja portaan kunnostaminen toteutetaan myöhemmin. Pikaparannuksena tilanteeseen hankittiin irrallinen luiska, jolla voidaan tarvittaessa saada esteetön kulku huvilaan.

Nyt syksyllä aloitetaan myös julkisivujen puhdistus ja kunnostus. Julkisivuja ei vielä maalata kokonaan uudelleen. Konservaattorin ohjeiden mukaisesti kunnostetaan vaurioituneita kohtia sekä puhdistetaan likaantuneita sieniä. Työ tehdään oppilaitostyönä, ja se aloitetaan vielä tänä syksynä. Kunnostus tullaan tekemään julkisivu kerrallaan. Työtä jatketaan niin kauan kuin säät sallivat, ja sitä jatketaan keväällä.

Ensi vuonna pyritään myös korjaamaan keittiö. Tavoitteena on tehdä mittavan korjaustyö vuoden 2020 syksyllä. Keittiö on olennaisen tärkeä varojen keräämisen kannalta, koska tuotot saadaan toimintakahviloilla ja tilavuokrauksella. Kumpikaan ei voi toimia ilman kunnon keittiötä. Keittiöstä ei tule ravintolakeittiötä, myös kahvilatasoinen keittiö tarvitsee tarkoituksenmukaiset tilat ja välineet.

Huvilan tapahtumat ja korjausten edistäminen syntyvät pääasiassa vapaaehtoistyöllä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.