Vuosi 2018

Huvilassa ja huvilalle tapahtui paljon vuonna 2018. Vuoden loppuun mennessä huvilan sisätilojen kaikki ovet, niiden karmit sekä suuri osa kaikista seinäpinnoista on kunnostettu. Myös uunit on otettu käyttöön.

Tilakeskus / isännöitsijä

Vuoden alussa saatiin isännöitsijältä käyttöön hormikartoitus. Kartoituksessa havaitut puutteet korjattiin. Uunit tulivat käyttökuntoon. Tästä saatiin kirjallinen todistus. Lisäksi joukko vapaaehtoisia perehdytettiin uunien käyttöön. Kun vielä saatiin polttopuita lahjoituksena, on huvilan suoraa sähkölämmitystä voitu avittaa uuneja lämmittämällä.

Kaupunkisuunnittelu, rakennusvalvonta ja kaupunginmuseo

Tammikuussa käytiin tulevaa rakennuslupahakemusta valmisteleva alustava ennakkoneuvottelu rakennusvalvontavirastossa, jossa myös kaupunkisuunnittelu ja kaupunginmuseo olivat edustettuina. Käytiin läpi huvilan käyttö, käynnissä olevat korjaustoimenpiteet sekä keskusteltiin toisen kerroksen käytöstä. Sieltä ei nimittäin ole ollenkaan lain tarkoittamaa varsinaista poistumistietä eli palo-osastoitua porrasta, joten sitä ei nykyisellään saa käyttää yleisötilana.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto (HKR)

HKR antoi Annalan huvilan mittauksen perusteella tehdyt pohjapiirustukset sekä niiden autocad-suunnittelutiedoston kustannuksitta Annalan huvilan käyttöön.

Keskuspuiston ammattiopisto

Oppilaat jatkoivat puhdistusmaalausta ja tekivät värien esilleottoja muutamista ovista ja seinäpaneeleista. Esilleotot on tarkoitus dokumentoida, mutta tästä työstä vasta sovittiin alustavasti ja sen toteutus jäi tulevaisuuteen.
Salin kattoa oli maalattu väärällä maaliaineella, minkä vuoksi maalia roikkui isoina riekaleina katosta. Ammattikoululaiset puhdistivat katon varovaisesti mekaanisesti hilseilevästä maalista. Kattopinnan tultua esille selvisi, että katto on – poiketen rakennushistoriaselvityksen arvelusta – osoittautunut olevan paperoitua juuttikangasta. Katto on erittäin vanha, mahdollisesti peräti alkuperäinen. Tämän tiedon selvittyä restaurointia valvova kaupunginmuseon konservaattori Jaana Perttilä ohjeisti, että katon kunnostuksen suunnittelu ja maalaus tulee teettää ammattikonservaattorilla, koska se on niin arvokas ikänsä ja tekotapansa vuoksi. Tästä johtuen salin on siedettävä katon laikukkuus, kunnes saadaan kerättyä varat sen ammattimaiseen korjaukseen.

Aalto-yliopisto

Arkkitehtuurin historian laitoksen järjestämän perinteiset rakenteet -kurssin kohteeksi valittiin tänä vuonna Annalan huvila. Lyhytkestoisen kurssin tarkoituksena on perehdyttää opiskelijat vanhojen rakennusten toteutustapoihin.
Kurssi koostui asiantuntijaluennoista, työpajoista ja harjoitustyöstä. Tavoitteena on oppia lukemaan perinteisin menetelmin rakennettuja rakennuksia ja rakenteita tutkimalla esimerkkirakennusta ryhmissä paikan päällä mittaamalla, kuvaamalla jne. (katto, ikkunat, uunit, perustus ja alapohjat, seinät, ovet). Tutkimuksen tulokset koottiin pdf-tiedostoksi ja esitettiin huvilalla. Tiedosto saatiin huvilan käyttöön. (linkki?)
Myös toisen arkkitehtuurin historian laitoksen tämänvuotisen kurssin eli
restaurointisuunnittelun kohteeksi valittiin Annalan huvila. Kurssi on edellistä laajempi. Siinä opiskelijat perehtyvät kohteen historiaan ja rakennustapaan.

Tehtävänä oli keksiä huvilalle käyttö ja tehdä siihen sopiva suunnitelma. Myös nämä työt saatiin Annalan käyttöön. (linkki?)

Myönnetty apuraha

Huhtikuussa saatiin tieto, että museovirasto oli myöntänyt Annalan huvilan korjauksen suunnittelukustannuksiin avustusta. Tuki on suuri, ja se osoittaa, että huvilalla katsotaan olevan vähintäänkin alueellista ellei peräti valtakunnallista merkitystä suomalaisen huvilakulttuurin edustajana. Tuen omarahoitusosuus on 50%. Annalan huvilan ystävät ry on siirtänyt varoja vastikkeettomasti Kiinteistö Oy Pro Annebergille velvoitteella perustaa SVOP-rahasto, josta varat ohjataan Mesenaatti-kampanjan tavoitteita noudattaen huvilan hankintalainojen lyhennykseen ja kunnostuskorjauksen käynnistämiseen. Rahasto on perustettu, ja museoviraston avustuksen omarahoitusosuudesta on tehty varaus rahastoon. Museovirasto nimesi Helsingin kaupunginmuseon korjaussuunnittelua ohjaavaksi viranomaistahoksi.

Stara

Kaupungin rakennusvirasto tuki jälleen huvilan toimintaa korjaamalla terassin erittäin edullisesti. Koko laudoitus uusittiin Siperian lehtikuusesta kuten myös terassille johtavat portaat.

Ammattiopisto Live, entinen Keskuspuiston ammattikoulu

Syksyllä Liven oppilaat jatkoivat töitä huvilan toisessa kerroksessa. Lisäksi liveläiset korjasivat aiemmissa, kaupungin teettämissä kuntokartoituksissa tehdyt rakenneavaukset eri huoneiden seinissä ja lattioissa.
Käynnistettiin myös dokumentointi. Se tehdään A3-kopiokoosteeseen, jossa on rakennuksen pohjapiirustukset sekä Metropolian ammattiopiskelijoiden tekemät seinäprojektiot. Näihin on tarkoitus merkitä tiedot poistetuista/lisätyistä maalikerroksista ja -aineista sekä lisäksi tehdyistä värien esilleotoista. Esilleotot jätetään näkyville myös paikan päälle. Myös rakenneavausten korjaukset merkitään dokumentointiaineistoon, niin että tieto rakenteiden erikoiskohdista säilyy tulevia korjauksia varten.

Museoviraston avustus

Marraskuussa haettiin jälleen museoviraston apurahaa. Tällä kertaa salin katon konservointisuunnitteluun ja -korjaukseen. Todettiin, että se on työ joka voitaisiin toteuttaa erillisenä, muista korjauksista riippumattomana ja että siisti katto parantaisi salin ilmiasua ja siten myös vuokrausta juhlatilaisuuksiin huomattavasti.

Ely-keskuksen korjausavustus

Marraskuun lopulla haettiin korjausavustusta huvilan pääsisäänkäynnin ulkoportaikon uusimiseksi ja sisäänkäynnin muuttamiseksi esteettömäksi. Lisäksi haettiin varmuuden vuoksi avustusta myös taustan seinärakenteen korjaukselle (ns. osakengitykselle) ja alapohja tuuletuksen parantamiselle.

Korjaussuunnittelu

Suunnittelun rahoittamiseksi Annalan huvilan ystävät ry. myönsi vaaditun omarahoitusosuuden museovirastolta saatuun korjausavustukseen. Siten rakennus- ja korjaustyöryhmä saattoi ryhtyä edistämään suunnittelun käynnistämistä. Vastuun jakamiseksi työryhmää myös laajennettiin rakennuttamisen ammattilaisella. Ryhdyttiin selvittämään pätevien suunnittelijoiden kiinnostusta huvilan kunnostuksen suunnitteluun. Vuoden loppupuolella ehdolla olevat arkkitehti-, rakenne-, lvi- ja sähkösuunnittelijat kutsuttiin tutustumaan kohteeseen. Tämän jälkeen heiltä pyydettiin tekemään suunnittelutarjoukset.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Vuosi 2018

 1. Sirkka Salmi sanoo:

  Puhdas viestien ulkoasuun liittyvä kommentti: lisäisitte edes kapean marginaalin tekstin vasempaan laitaan! Se helpottaisi luettavuutta.

  Muutenhan asiat ovat menossa hienosti; kaiken ei tosiaankaan tarvitse olla valmista hetkessä. Annalan saaminen mukaan Aalto-yliopiston opetusohjelmaan on erityisen hieno yksityiskohta.

  Tykkää

  • annalanhuvila sanoo:

   Hei! Millä laitteella tekstiä luit? Marginaalit ovat kyllä, mutta sivu voi aueta eri laitteilla eri tavalla. Onko sinun mahdollista laittaa kuvakaappausta sivusta osoitteeseen info(a)annalanhuvila.fi? Otamme mielellämme vastaan palautetta sivuston ulkoasusta. Kiitos paljon kommentistasi!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.